Al·lèrgia

17/05/2023

Català

Dra. Paula Galván, Dra. Anna Sala

Salut en sintonia

L’al·lèrgia és una malaltia del sistema immunitari caracteritzada per una resposta exagerada a factors externs, coneguts com a al·lèrgens, que no són nocius per a la majoria dels individus. Aquests poden ser pòl·lens, fongs, aliments, picades d’abelles o medicaments, entre d’altres.

En funció d’on es produeix el contacte amb l’al·lergen, es pot manifestar de diferents maneres. Per exemple, quan inhalem pòl·lens per l’aparell respiratori podem presentar rinitis o asma. Pel que fa al contacte, en serien un exemple la urticària o la dermatitis, i en alguns casos pot ocórrer afectació de múltiples òrgans i sistemes, després d’un contacte ràpid amb l’al·lergen provocant una anafilaxi.

Els símptomes poden aparèixer aïlladament en l'àmbit respiratori, abdominal i cutani tenint en compte la via d’exposició als al·lèrgens (via respiratòria, per ingestió...) i produir diverses malalties com l’asma. En casos greus poden arribar a combinar-se símptomes a diferents òrgans i sistemes i produir una anafilaxi.

Segons l’àrea afectada poden produir-se:

  • Símptomes respiratoris: com picor de nas i ulls, obstrucció nasal, degoteig nasal, ofec, sensació de cos estrany a la gola, sibilació al pit, sensació d’ofec i tos.
  • Símptomes digestius: podem tenir dolor abdominal, diarrees i vòmits.
  • Símptomes cutanis: amb l’aparició de faves (inflamació sobreelevada de la pell i de color vermell) –tant aïllades com generalitzades– per tot el cos o un Èczema en zones de contacte.

En cas d’anafilaxi, els símptomes esmentats tenen tendència a combinar-se en la primera hora després de l’exposició als al·lèrgens, i de vegades, s'hi afegeix sensació de mareig i pèrdua de coneixement que requereixen urgentment l’ús de medicació i valoració mèdica.

El diagnòstic es fa amb proves d’al·lèrgia que s'utilitzen per identificar les substàncies a les quals un pacient està sensibilitzat.

Els principals tractaments són simptomàtics o modificadors de la malaltia. Quan el control dels símptomes és parcial o inefectiu, i les proves diagnòstiques identifiquen un desencadenant clar, es pot optar per tractaments modificadors de la malaltia, amb la consegüent millora simptomàtica i la reducció en l’ús de medicació per a l'alleujament simptomàtic.

L'OMS ha arribat a classificar les malalties al·lèrgiques entre les sis patologies més freqüents del món. S'estima que poden afectar el 20% de la població mundial. Durant la segona meitat del segle XX les al·lèrgies han experimentat un increment espectacular i han multiplicat la seva prevalença per 5 en els països desenvolupats. Sembla, però, que la tendència en l'última dècada és cap a l'estancament, fins i tot s'observa un lleuger decreixement.

Si vols saber-ne més, escolta el desè capítol, amb les veus especialitzades de les professionals en al·lergologia de l’Hospital Vall d’Hebron: la Dra. Paula Galván i la Dra. Anna Sala.

Per no perdre't cap podcast segueix-nos a:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.