Càncer de pell

11/05/2023

Català

Dra. Patrícia Bassas

Salut en sintonia

El càncer de pell és el tipus de càncer més comú. L’exposició al sol és el factor que més predisposa a patir-ne tots els tipus, encara que en el cas del melanoma també hi pot haver una predisposició genètica. La pell està exposada a tots els factors externs i actua com a barrera i protecció. Els rajos ultraviolats procedents de la radiació solar tenen la capacitat d’alterar les cèl·lules de la pell i transformar-les en canceroses. Hi ha una correlació entre el grau d’exposició als rajos ultraviolats i la probabilitat de patir càncer cutani.

Podem trobar tres tipus principals de càncer de pell:

  • Carcinoma basocel·lular
  • Carcinoma escatós
  • Melanoma maligne

Hi ha altres tipus de càncer de pell, però que són menys freqüents que els anteriors.

Davant de lesions cutànies que hagin aparegut fa poc, que creixin o sagnin o si apareix algun canvi que s’apreciï, el dermatòleg és qui dirigirà el diagnòstic. Ho farà mitjançant la història clínica, l’exploració física i, en determinats casos, amb una biòpsia cutània. Amb aquesta última s’extrau una petita mostra de pell que s’analitza i permet determinar el subtipus de càncer de pell. Tota lesió pigmentada de la pell que hagi aparegut fa poc o que canviï en poc temps ha de ser avaluada per un dermatòleg per descartar el melanoma. Recordar que el càncer de pell no té per què sorgir només en parts que han estat exposades al sol, per tant, és important saber que pot aparèixer a qualsevol part del nostre cos.

La gent d’avançada edat és la més afectada a causa de l’exposició durant els anys, i si no es tracta d’un melanoma, el pronòstic general és molt bo.

El tractament habitual tracta d’una cirurgia local d’extirpació de la zona afectada o destrucció amb fred o calor. El cas de tumors com el melanoma, a més a més de fer una extirpació àmplia, se n’ha d’avaluar l’extensió i de vegades es fan tractaments oncològics sistèmics per a minimitzar el risc de recidiva i/o metàstasi.

La prevenció és molt important per evitar aquest tipus de càncer, utilitzant protectors solars de factor 30 o superiors, evitant l’exposició perllongada al sol i realitzant autoexploracions del cos en cerca de marques estranyes al cos.

Si vols saber-ne més, escolta el quart capítol, amb la veu especialitzada de la Dra. Patrícia Bassas, adjunta del Servei de Dermatologia de l’hospital Vall d’Hebron i especialista en càncer cutani.

Per no perdre't cap podcast segueix-nos a:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.