El Vall d’Hebron Centre de Simulació Clínica Avançada celebra la 2a Setmana de la Simulació

Del 24 al 28 d’abril, es duran a terme tallers presencials, així com una dinàmica grupal per definir els reptes de la simulació a Catalunya.

24/04/2023

El Vall d’Hebron Centre de Simulació Clínica Avançada celebra la 2a Setmana de la Simulació entre els dies 24 i 28 d’abril. L’espai disposa de l’última tecnologia per  recrear processos clínics i procediments de qualsevol grau de complexitat, en entorns equiparables als reals i sense que els errors repercuteixin en el pacient, tot convertint-se en oportunitats d’aprenentatge. Permet formar-se i entrenar-se en habilitats tècniques (pròpies de cada especialitat) i no tècniques com la capacitat de comunicació, el lideratge, el treball en equip o la presa de decisions, en les quals no s’acostuma a incidir des del món acadèmic i que resulten fonamentals per al bon desenvolupament de l’activitat sanitària. 

Durant la inauguració de la 2a Setmana de la Simulació, el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha posat en valor “la importància de la formació contínua dels i les professionals gràcies a un espai innovador com el Centre de Simulació Clínica Avançada, que és una peça clau del nou Vall d’Hebron que estem construint per modernitzar i adequar les instal·lacions a les noves necessitats assistencials”

A l'acte ha assistit el director general de professionals de la Salut, Marc Soler, que ha traslladat que "els projectes innovadors de Vall d'Hebron no es poden quedar només a l'hospital". "Hem d'aprofitar-nos de les sinergies i treure el màxim rendiment en el temps de formació que tenim", ha animat als i les professionals.

Per la seva part, la Dra. Mónica Rodríguez, directora del Centre de Simulació Clínica Avançada, situat a la cinquena planta de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, ha començat explicant que el lema de l’edició d’enguany és "Simulació arreu". En aquest sentit, s'han organitzat activitats presencials i en línia, perquè "d'aquesta manera, apofitem que els professionals sanitaris puguin viure en primera persona el rigor i complexitat que es requereix per dissenyar un escenari de simulació, mostrant que la simulació és científica, i que en cap cas no és sinònim de tecnologia, sinó de metodologia docent experiencial”, ha destacat.

Segons explica el Dr. Jordi Bañeras, coordinador del Centre de Simulació Clínica Avançada, un dels objectius és fer conèixer que la simulació, amb tot el potencial d'aprenentatge immersiu, pot arribar a qualsevol lloc del món, on els participants només necessiten disposar d'un ordinador i connexió a Internet, de manera que es puguin construir models d'aprenentatge efectius i eficients, compartint el coneixement entre equips assistencials a milers de quilòmetres de distància. “De fet, aquesta segona setmana de la simulació estarem compartint experiències d'habilitats no tècniques com el treball en equip o la comunicació a través d'escenaris de simulació amb professionals sanitaris d'altres països com Sud-àfrica o Xile”, ha remarcat.

Seguint el lema de “Simulació arreu”, durant la setmana es presenta el projecte de virtualització del Centre de Simulació Clínica Avançada al que es pot accedir des del mateix web. A través de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet, és possible fer una visita per les instal·lacions del Centre i conèixer en profunditat cada un dels espais. 

SIMOONS League

La SIMOONS League és una competició en línia que es podrà seguir a través del Twitter del Centre de Simulació Clínica Avançada. Hi participen 10 equips formats per professionals sanitaris de diferents països a través del serious game SIMOONS, una plataforma que permet l'entrenament en remot d'equips multidisciplinaris per l'atenció de pacients en diversos escenaris clínics.

Els 10 equips es divideixen en dos grups que competiran durant la setmana del 24 d'abril i els guanyadors de cada grup arribaran a la final el divendres 28 d'abril, que també es podrà seguir per Twitter.

L’equip guanyador rebrà com a premi un mes de llicència d'un mòdul SIMOONS i inscripcions gratuïtes al curs en línia Formador SIMOONS per a tots els integrants de l’equip.

Tallers presencials

El Centre de Simulació Clínica Avançada és l’escenari on es succeiran els diferents tallers que hi ha planificats durant la setmana. Entre les activitats presencials, hi ha els tallers de realitat virtual, on els assistents tenen la possibilitat d’experimentar en primera persona els projectes que està desenvolupant el Centre. 

També hi ha els tallers de simulació entre bambolines, on els participants s’endinsen en el món de la simulació des d'un punt de vista diferent, ja que descobreixen el procés de creació d'un escenari de simulació com si es tractés del procés de creació d'una pel·lícula o una obra de teatre. 

Finalment, es farà el taller "Els reptes de la simulació a Catalunya", una dinàmica de participació grupal que permetrà als assistents aportar el seu punt de vista sobre les oportunitats i els reptes que té la simulació clínica al nostre país.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.